Ghid Turistic Grecia

Transportul

  • In timpul ultimii decade, reteaua de transport a tarii a fost modernizata si impresionant de modernizate si, ca rezultat, Grecia de astazi are o structura integrata de transport care sa permita rapid si in conditii de siguranta pentru cei care calatoresc in toata tara. Mai mult decat atat, proiectele noi sunt continuu fiind programate, astfel incat infrastructurile de retea de transport a tarii devenind mai mult si mai fiabil.
    Functionarea a Rio-Andirrio Bridge (conectarea Peloponez de Vest, cu Western Central Grecia), cea mai lunga retea de cablu-a ramas un pod suspendat din Europa, care are o mare importanta pentru imbunatatirea transportului rutier in Grecia. Parti de autostrada inchise al "Egnatia Odos" in Grecia de Nord (680 km lungime totala), sunt inca in constructie, in timp ce interventiile pentru dezvoltarea Pathe - axa centrala drumul care leaga orasele Patras, Atena, Salonic si - sunt extrem de importante .
    Mai mult decat atat, in domeniul transportului maritim, lucrarile se desfasoara in vederea imbunatatirii infrastructurii existente, in multe porturi ale tarii, si in special a celor din Pireu si Rafina, doua porturi de baza pentru conectarea continentala a Greciei, cu insulele din din Marea Egee si cu Creta. Aeroporturi ale tarii au fost modernizate radical, si asa a fost reteaua de cale ferata, in cazul in care liniile existente au fost modernizate, altele noi create si extrem de modern si rapid-materialului rulant a fost introdus.

In plus, pentru posibilitatea desfasurarii Jocurilor Olimpice Atena 2004, o serie de proiecte de transport pe mare au fost planificate si puse in aplicare in prefectura Attica. Constructia autostrazii Attiki Odos a  schimbat radical harta de transport a zonei. In orasul din Atena, mijloacele de transport au fost modernizate si calitatea vietii a fost imbunatatita datorita constructiei si exploatarii de cale ferata Metropolitan (metrou), cale ferata suburbana si tramvai. Existentele mijloace de transport au fost considerabil modernizate cu reinnoirea de autobuze si troleibuze - flotele de autobuz si reviziile Atena-Pireu statii electrice de cale ferata. Conexiunea dintre calea ferata electrica cu reteaua metropolitana si suburbanele, precum si cu reteaua nationala de cale ferata a creat o retea functionala de transport. In cele din urma, o noua, moderna, constructie si functionare la Atena "Eleftherios Venizelos" la aeroport, in Sparta. Attica, a fost un reper important in imbunatatirea transportului aerian din tara.

Utile

Curent electric

Standard in Grecia este de 230V AC (50Hz). Aparatele din America de Nord nevoie de un transformator de cele britanice si un adaptor.


Permisele de conducere auto eliberate de autorităţile române sunt recunoscute în Grecia numai în condiţiile în care posesorul are asupra sa un document din care să rezulte valabilitatea internaţională a acestuia. Depăşirea vitezei legale cu 40 km/h duce la suspendarea permisului şi aplicarea unei amenzi.

Timp

Fusul orar grec este G ?? 2 ora
 

Sarbatorilor legale, 2009

1 ianuarie: Ziua de Anul Nou
6 ianuarie: Boboteaza
2 martie: Ash luni
25 martie: Ziua Nationala
17 aprilie: Vinerea Mare
19 si 20 aprilie: Pasti
1 mai: May Day
8 iunie: Lunea Rusaliilor (vacanta doar pentru sectorul public)
15 august: Adormirea Maicii Domnului din Fecioara
28 octombrie: Sarbatoare Nationala
25 si 26 decembrie: Craciun

Cumparaturi

Grecia este destinatia ideala pentru a face cumparaturi pentru o varietate larga de produse, de catering pentru gusturile tuturor si dorintele tuturor. Preturile sunt foarte rezonabile in ceea ce priveste calitatea produsului si vizitatorii vor putea sa gaseasca ceva pentru fiecare buget.
Magazinele sunt deschise de luni pana vineri de la 09.00 pana la 14.30 si marti, joi si vineri de la 17.30, de asemenea, prin intermediul 20.30. Magazinele sambata sunt deschise de la 09.00 pana la 15.00, in timp ce acestea sunt inchise duminica. Supermarket-uri si chioscuri raman deschise pana la 22.00.
Mai precis, in centru cu marile aglomerari urbane, precum si in zonele turistice, magazinele turistice si chioscurile sunt deschise de la primele ore ale diminetii pana tarziu in noapte, sapte zile pe saptamana.

Sanatate

Pentru a avea acces la ingrijiri medicale necesare, turisti din statele membre ale Uniunii Europene (UE) care doresc sa viziteze Grecia trebuie sa fie titularii de Cardul European de Sanatate (CEASS) sau orice alt document juridic comunitara eliberata de catre agentia de competente de securitate sociala.

In aceste cazuri, tratamentul necesar in Grecia este furnizat de:
- IKA (Institutul de Securitate Sociala) Sanatate Unitati (policlinici) sau birouri medicului in regiune;
- Clinici Regional (clinici fostul rurale) sau Centrelor de Sanatate a Sistemului National de Sanatate si
- Ambulatoriu "departamente ale spitalelor pe baza de contract

Turiştii români se pot informa la Atena, la Biroul Naţional pentru Informaţii Turistice situat în Blvd. Vassilissis Sofias nr. 33, telefon 010-7213249, precum şi la Organizaţia Naţională de Turism a Greciei, situată în St. Amerikis nr. 2, telefon 010-3223111.

Crucea Roşie din Grecia este membră a Organizaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi asigură tratamentul gratuit în caz de accidente sau cazuri urgente pentru cetăţenii români, cu excepţia cazurilor care necesită spitalizare. La Atena, cetăţenii români care au nevoie de servicii medicale gratuite, pentru accidente sau urgenţe care nu necesită spitalizare, se pot adresa spitalelor de stat EVANGHELISMOS (situat în strada IPSILANDOU nr. 47, telefon 010-7201000) şi LAIKO (situat în strada SFINTUL THOMAS nr. 17, telefon 010-7456000). În caz de accidente de circulaţie, companiile de asigurări elene, care au acorduri semnate cu companiile similare din România, asigură asistenţa necesară.

În cazul decesului unui cetăţean român pe teritoriul Greciei, costurile necesare pentru însicriere şi transport sunt cuprinse între 1500 - 2000 Euro;Alte recomandări

  • Să nu poarte pachete voluminoase şi mai ales să nu preia astfel de pachete de la alte persoane, fără să le cunoască conţinutul, pentru a le introduce în Grecia;
  • Cetăţenii români care călătoresc în Republica Elenă în scop turistic să-şi procure din timp hărţi, ghiduri turistice, precum şi orice alte publicaţii care oferă informaţii utile referitoare la efectuarea turismului în Grecia.

In caz de apeluri de urgenta:

Serviciul de Ambulanta: 166
Medicii SOS: 1016
Spitale si clinici Duty: 1434
Otravire de prim-ajutor: 210 7793777
Farmacii: 1434
Open Line pentru dependenta de alcool de droguri: 210 3617089

 

Rezervari Online

    super oferte pentru Early Booking !!!
RCA-Ieftin

Ultimele Comentarii

Online

Avem 24 vizitatori online