Ghid Turistic Grecia

Gastronomia Greciei

Gastronomia GrecieiGrecia este faimoasa pentru produsele de calitate si pentru gustul uimitor al mancarurilor si al vinurilor. Unele meniuri sunt la fel peste tot in Grecia si in insulele grecesti, pe cand altele sunt specialitati culinare locale sau feluri de mancare preparate in diferite maniere (pe insule, in Creta, Thessaloniki, etc.)

Mezedes sunt aperitive servite inainte sau in timpul felului principal, de obicei insotita de ouzo sau tsipouro. Ele vin pe platouri mici si sunt unul din elementele de baza a culturii Mediteraneene de a impartii mancarea si vinul cu prietenii, intr-un mediu calm si vesel.

Salata Horiatiki: Numita si “salata greceasca”, horiatiki este un amestec de rosii proaspete, castraveti, masline, ceapa, ardei gras, branza feta, ulei de masline si oregano.

Tzatziki: Iaurt grecesc cu castraveti maruntiti, usturoi si ulei de masline. Ideal sa fie mancat cu paine greceasca, cartofi prajiti si cu chiftelute prajite.
Melitzanasalata: Un piure de vinete, cu usturoi tocat si ulei de masline. Este suculenta, se serveste cu paine proaspata.
Saganaki:
Branza prajita. Diferite sortimente de branza pot fi gasite in saganaki, excelenta cu putina lamaie.
Spanakopitakia:
Mici placinte cu spanac si cu branza feta.
Tiropitakia:
Mici placinte cu branza, de obicei facuta din feta sau din kasseri.
Dolmadakia: Frunze de vita de vie umplute cu orez, ceapa si cateodata cu carne tocata.
Htapodi:
Bucati mici de caracatita servita fie prajita cu lamaie fie fiarta, cu ulei de masline, otet si oregano.

Grecii au multe feluri principale excelente continand, aproape toate, carne.

Moussaka: Acest fel de mancare faimos are o baza din cartofi, deasupra un strat de vinete, ceapa , carne tocata si un sos alb (bechamel).
Pastitstio: Este un alt fel de mancare cunoscut in Grecia amintind de lasagna italieneasca. Este facuta dintr-o baza de taitei, deasupra avand un strat de carne tocata, ceapa, sos de tomate si bechamel.
Kokoretsi:
Este unul din favoritele meniuri ale grecilor; fiind mancata de obicei de Paste. Este compusa din intestine de miel infasurate si rumenite, servita cu multa lamaie.

Supele sunt suculente si sunt preferatele grecilor in timpul iernii.
Kotossoupa: Supa de pui de obicei cu avgolemono (sos facut cu oua si lamaie).
Psarossoupa:
Supa de peste cu patrunjel, cartofi si morcovi.
Fassolada:
Supa de fasole cu patrunjel si cateodata, cu sos de tomate.
Mayiritsa: Supa de Paste facuta din intestine de miel, marar si sos avagolemono( ou si lamaie).

Grecia este cunoscuta pentru ierburile si condimentele sale unice pe care le folosesc in fiecare fel de mancare pentru a adauga un plus de gust si pentru a incanta simturile. Excelenta calitate a condimentelor si a ierburilor grecesti este datorata perioadelor insorite indelungate, facand flora greceasca bogata, producand o incredibila varietate de cele mai bune ierburi si condimente din lume. Ierburi faimoase si usor de gasit in Grecia sunt musetel, ceaiul de munte, savie, busuioc, menta, patrunjel, tilio (frunze de lamaie folosite ca o infuzie) si multe altele. Condimentele supreme grecesti sunt susanul( alb), chimionul, machlepi si sofranul rosu.

Grecia este un mare producator de vin si de bauturi alcoolice locale.

Tsipouro: Este o bautura alcoolica foarte puternica, arata un pic precum Ouzo,dar cu un gust mai puternic de anason. Grecii o beau cu gheata si cateodata cu un pic de apa. Este intotdeauna acompaniata de aperitive si de prieteni buni. In parti diferite din Grecia, cum ar fi Creta, cateva insule si nordul Greciei, si-au facut propriul Tsipouro numit Raki( depinzand de regiune) care este foarte puternica.
Ouzo: Este cea mai faimoasa bautura a grecilor, marca de inregistrare a tarii. Este o bauta foarte puternica, care se bea cu gheata sau cu putina apa. Este ideal sa o bei cu tot felul de aperitive. Cea mai buna ouzo este facuta in Lesvo ( sau Mytilini).
Mavrodafni:
Acest vin dulce este facut in Patras (un oras mare din Peloponnes). Este foarte dens si inchis la culoare (aproape negru) si poate fi comparat cu portoul portughez. Este o bautura asemanatoare lichiorului.
Retsina: Este un faimos vin alb grecesc cu un gust special de rasina. Acest gust se datoreaza modului in care este facut vinul. Se pune intru-un butoi nou, care are inca rasina pe lemn, dandu-i acel gust special.

 

Rezervari Online

    super oferte pentru Early Booking !!!
RCA-Ieftin

Ultimele Comentarii

Online

Avem 3 vizitatori online