Ghid Turistic Grecia

Arta si cultura Greciei

Grecia este o tara de mare interes cultural, influentata de pozitia sa la intersectia dintre Est si Vest, precum si de multele meserii ale grecilor de-a lungul istoriei. Grecii din insule si din Grecia sunt deosebiti de mandri de cultura din tara lor si vorbesc desprea ea cu o pasiune intensa, cu un sentiment privind cultura ca fiind o definitie a etniei lor.

Obiceiurile si traditiile grecesti sunt fie de caracter religios fie provenite de la paganism. Mai mult decat atat, majoritarea traditiilor si festivalurilor ce se sarbatoresc astazi sunt tot religioase. Grecii sunt un popor foarte superstitios, foarte credinciosi, dar cred si in fenomene supranaturale si paranormale. Traditiile si superstitiile variaza de la o insula la alta, de la un sat la altul si de la o regiune la alta.

Populatia greaca este compusa 97% din Crestini Ortodocsi. Restul sunt musulmani, catolici si evrei. Grecia si Rusia sunt singurele tari care au un astfel de procent privind populatia care apartine bisericii ortodoxe.

Conform cu istoria religiei ortodoxe, primul care a venit in lumea greaca sa raspandeasca crestinismul a fost Sfantul Paul in anul 49 D.Hr. Dar adevaratul fondator al ortodoxiei a fost regele Constantin cel Mare. El s-a convertit la crestinism in secolul 4 dupa ce a avut o viziune a crucii.

Religia este prezenta in multe sectiuni ale societatii elene. De exemplu biserica ortodoxa este prezenta in sectorul educational, copii avand cursuri religioase obligatorii si se roaga in fiecare dimineata inainte de a incepe orele in toate scolile, private sau publice. Este, de asemenea, integrata in problemele politice ale tarii.

Literatura antica a patrimoniului Greciei cuprinde poezie, teatru, filozofie, tratate istorice. Homer (secolul 9 I.Hr.), autorul Iliadei si Odiseei, a fost cel mai mare scriitor antic al Greciei. Primul scriitor calator a fost Pausanias, care, in al doilea secol I.Hr., a scris Ghidul spre Grecia. Sapho (care a trait pe insula Levos in secolul 5 I.Hr.) este faimoasa pentru poeziile de dragoste dedicate femeilor.

Muzica greceasca este de o diversitate de necrezut, datorita asimilarii creative a diferitelor influente culturale estice si vestice ale Europei si Asiei. Muzica are o lunga istorie datand inca din antichitate. In aceea perioada muzica ,dansul si poezia erau inseparabile si au jucat un rol important in viata de zi cu zi. Dupa caderea Greciei antice si cu hegemonia Imperiului Roman, muzica greaca a dormit pentru aproape 2000 de ani;

Imperiul Bizantin, precum si 400 de ani de sclavie sub dominatie otomana au restrictionat dezvoltarea elenismului, cat si evolutia spirituala si artistica. Muzica greaca a renascut in secolul 19 prin compozitorii de opera Nikolaos Mantzaros (1795-1872), Spyridion Xyndas (1812-1896) si Spyros Samaras (1861-1917). Din acel moment, Grecia a produs multi artisti talentati, de la compozitori fabulosi la interpreti, muzica a devenit o expresie si o marturie a perioadei sclaviei si o modalitate de a exprima viata, moartea, temerile omenesti.

 

Rezervari Online

    super oferte pentru Early Booking !!!
RCA-Ieftin

Ultimele Comentarii

Online

Avem 30 vizitatori online